Bardzo smaczna zupa klops z makaronem, zwana na Warmii, zupą klops. Może być również zamiast makaronu z ziemniakami.
Składniki:
2 litry wody
3 średnie marchwie
por
3 liście laurowe
4 ziela angielskie zgniecione w moździerzu
1 kostkę rosołową drobiową
sól, pieprz do smaku
świeży lubczyk
natka pietruszki
natka selera
koper
majeranek
sok z cytryny do smaku
1 łyżka mąki do zagęszczenia
śmietana do zabielenia
makaron kokardki
2 ząbki czosnku
0,5 kg. mielonej wieprzowiny z łopatki
1/3 szklanki bułki tartej
2 jajka
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Robimy klopsy:
Mięso mielone z dodatkiem bułki tartej, soli, pieprzu, majeranku i 2 jajkami dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsy.
Gotujemy zupkę:
Do wrzącej wody wrzucamy marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, pokrojony w plasterki por i gotujemy. Gdy marchew jest już miękka wrzucamy klopsy i gotujemy, gdy zaczną klopsy wypływać do góry gotujemy jeszcze z 10 minut na małym ogniu. Klopsy wyjmujemy na talerz a naszą zupę doprawiamy solą, pieprzem, zieleninką pokrojoną drobno i sokiem z cytryny do smaku oraz zagęszczamy wymieszaną łyżkę mąki z wodą, zabielamy śmietaną jak komu pasuje i jeszcze na małym ogniu gotujemy 3-4 minuty. Wkładamy do talerza klopsy 2-3 szt. wcześniej ugotowany makaron kokardki, marchewkę z zupy i zalewamy zupką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz