sobota, 2 grudnia 2023

Pieczeń z wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim.

 

Smakowita pieczeń wieprzowa, idealna do kanapek.

Surowiec:

szynka wieprzowa 1 kg

mięso z obróbki schabu 50 dag

Przyprawy:

peklosól- 18g/kg

pieprz czarny- 3g/kg

pieprz ziołowy 2g/kg

czosnek- 3g/kg

czosnek niedźwiedzi- 3g/kg

majeranek- 3g/kg

woda 10% do wagi masy mięsnej

Posypka (wszystkie składniki gniecione w moździerzu):

pieprz kolorowy 1 łyżka

gorczyca biała pół łyżeczki

kolendra ziarno 1/3 łyżeczki

Wykonanie:

Mięsa kroimy w kostkę 3x3 cm i peklujemy 48 godzin. Następnie mielimy na sitku fi 5 mm. Dodajemy wodę, przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy wcześniej przygotowaną posypką i pieczemy w temperaturze 110 stopni Celsjusza 2 godziny do uzyskania w środku 68 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy i ostudzoną umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić w plastry do kanapek ale możemy również zaraz po upieczeniu podawać na gorąco z sosem.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz