niedziela, 14 stycznia 2024

Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty.

 

Bigos ugotowany ze świeżej i kiszonej kapusty z mięsem tylnej golonki, pieczarkami, śliwkami i kiełbasą.

Składniki:

kiszona kapusta (z domowego kiszenia) 1,5 kg

biała kapusta 1,5 kg

golonka wieprzowa tylna 1,4 kg (mięso bez skóry)

kiełbasa głogowska 50 dag

śliwki mrożone 6 szt. (prezydent)

pieczarki większe 12 szt.

liść laurowy 3 szt.

ziele angielskie 8-10 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz kolorowy młotkowany do smaku

papryka czerwona mielona 2 łyżki

czosnek 3 ząbki

majeranek 2 łyżki

Wykonanie:

Golonkę myjemy i zalewamy wodą do jej zakrycia, gotujemy 2 godziny. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ugotowaną golonkę pozbawiamy kości i skóry, mięso kroimy w większą kostkę 3x3cm. Wywar cedzimy przez sitko. W wywarze gotujemy poszatkowaną białą kapustę z pokrojoną w kostkę golonkę i pieczarki. Kapustę białą gotujemy do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej odciśniętą z soku kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy i gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotując bigos musimy często mieszać kapustę. W międzyczasie kroimy w kostkę kiełbasę i dodajemy do gotującej się kapusty, ponownie mieszamy. Po dwóch godzinach gotowania dodajemy wszystkie suche przyprawy i ponownie mieszamy. W następnym dniu gotowania bigosu dodajemy pokrojone mrożone śliwki, przecier pomidorowy i gotujemy 2 godziny, także często mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Bigos podajemy na gorąco, najlepiej z pieczywem domowego wypieku. Bigos możemy także za wekować do słoików.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz