Bigos ugotowany ze świeżej i kiszonej kapusty z mięsem tylnej golonki, pieczarkami, śliwkami i kiełbasą.
Składniki:
kiszona kapusta (z domowego kiszenia) 1,5 kg
biała kapusta 1,5 kg
golonka wieprzowa tylna 1,4 kg (mięso bez skóry)
kiełbasa głogowska 50 dag
śliwki mrożone 6 szt. (prezydent)
pieczarki większe 12 szt.
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8-10 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz kolorowy młotkowany do smaku
papryka czerwona mielona 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
majeranek 2 łyżki
Wykonanie:
Golonkę myjemy i zalewamy wodą do jej zakrycia, gotujemy 2 godziny. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ugotowaną golonkę pozbawiamy kości i skóry, mięso kroimy w większą kostkę 3x3cm. Wywar cedzimy przez sitko. W wywarze gotujemy poszatkowaną białą kapustę z pokrojoną w kostkę golonkę i pieczarki. Kapustę białą gotujemy do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej odciśniętą z soku kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy i gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotując bigos musimy często mieszać kapustę. W międzyczasie kroimy w kostkę kiełbasę i dodajemy do gotującej się kapusty, ponownie mieszamy. Po dwóch godzinach gotowania dodajemy wszystkie suche przyprawy i ponownie mieszamy. W następnym dniu gotowania bigosu dodajemy pokrojone mrożone śliwki, przecier pomidorowy i gotujemy 2 godziny, także często mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Bigos podajemy na gorąco, najlepiej z pieczywem domowego wypieku. Bigos możemy także za wekować do słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz