Smakowita sałatka warstwowa z tuńczykiem, idealna na imprezę.
Składniki:
tuńczyk 2 puszki duże lekko rozdrobniony
groszek puszka 400 g
papryka czerwona 1 szt. pokrojona w kostkę
kukurydza puszka 400 g
białko ugotowane rozdrobnione z 10 jajek
żółtko ugotowane rozdrobione z 10 jajek
ogórek kiszony 6 szt. pokrojony w kostkę
szczypior drobno pokrojony
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majonez między niektórymi warstwami.
Wykonanie:
W szklanej misce z podanych wyżej składników układamy warstwowo: warstwa tuńczyka, warstwa zielonego groszku, warstwa pokrojonej papryki, warstwa kukurydzy, warstwa rozdrobnionego białka, warstwa pokrojonych marynowanych ogórków, warstwa rozdrobionych żółtek i na koniec posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem. Między warstwami dajemy po troszku majonezu, doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz