Smakowity deser wykonany z sera, galaretek i amerykańskich borówek. Bardzo prosty w wykonaniu.
Składniki:
ser z wiaderka 1 kg
borówki amerykańskie
galaretki cytrynowe 4 szt.
galaretka wiśniowa 1 szt.
galaretka borówkowa 1 szt.
wrząca woda 4 szklanki po 200 ml
Wykonanie:
Rozpuszczone galaretki, wiśniową i borówkową wlewamy do płaskich oddzielnych pojemników które wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy pojemnik w którym będziemy robić sernik. Na dno pojemnika układamy warstwę borówek i zalewamy schłodzoną galaretką cytrynową (rozpuszczone 2 opakowania galaretek). Po stężeniu galaretki wiśniowej i borówkowej wyjmujemy je z pojemników i kroimy je w kostkę. Do miski wykładamy ser i mieszamy go z rozpuszczonymi dwoma cytrynowymi galaretkami. Mieszamy mieszadłem. Do wymieszanej masy serowej dodajemy kostki z wcześniej przygotowanych galaretek. Po dodaniu kostek delikatnie mieszamy całą masę serową. Gotową masę serową wylewamy na zastygniętą warstwę z borówkami. Górę sernika obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach wstawiamy pojemnik z sernikiem do wrzącej wody na kilka minut. Po kilku minutach sernik nam ładnie się wyłoży na talerz. Kroimy i zajadamy się ciesząc nasze kubki smakowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz