sobota, 3 lutego 2024

Kotlet schabowy, ziemniaki i pieczarki.

 

Kotlety schabowe podane z ziemniakami i uduszonymi małymi pieczarkami z cebulą i fasolką żółtą mamut.

Składniki:

schab wieprzowy 2 plastry

pieczarki małe 25 dag

cebula 1 szt.

fasolka mamut 8 ugotowanych strąków

ziemniaki 6 szt.

sól do smaku 

ziołowy pieprz do smaku

sos sojowy ciemny 3 łyżki

tłuszcz do smażenia

kurze jajka do panierowania

bułka tarta do panierowania

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i odstawiamy żeby przeszły przyprawami. Podczas gdy plastry schabu się macerują myjemy i czyścimy pieczarki. Umyte pieczarki smażymy na rozgranej patelni z trzema łyżkami oleju. W między czasie kroimy w ćwierć plastry cebulę, doprawiamy pieprzem i solą. Pieczarki dusimy na małym ogniu do ich miękkości. Gdy będą miękkie dusimy do odparowania wody z patelni. Gdy odpauje woda dodajemy pokrojoną w większe kawałki strąki fasoli mamut, cebulę, sos sojowy oraz w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość dusimy 10 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy panierowane w bułce tartej i jajku plastry schabu z obu stron na rumiany kolor, do ich miękkości. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i duszonymi pieczarkami.





Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz