Kotlety schabowe podane z ziemniakami i uduszonymi małymi pieczarkami z cebulą i fasolką żółtą mamut.
Składniki:
schab wieprzowy 2 plastry
pieczarki małe 25 dag
cebula 1 szt.
fasolka mamut 8 ugotowanych strąków
ziemniaki 6 szt.
sól do smaku
ziołowy pieprz do smaku
sos sojowy ciemny 3 łyżki
tłuszcz do smażenia
kurze jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i odstawiamy żeby przeszły przyprawami. Podczas gdy plastry schabu się macerują myjemy i czyścimy pieczarki. Umyte pieczarki smażymy na rozgranej patelni z trzema łyżkami oleju. W między czasie kroimy w ćwierć plastry cebulę, doprawiamy pieprzem i solą. Pieczarki dusimy na małym ogniu do ich miękkości. Gdy będą miękkie dusimy do odparowania wody z patelni. Gdy odpauje woda dodajemy pokrojoną w większe kawałki strąki fasoli mamut, cebulę, sos sojowy oraz w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość dusimy 10 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy panierowane w bułce tartej i jajku plastry schabu z obu stron na rumiany kolor, do ich miękkości. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i duszonymi pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz