Pączki z babcinego przepisu. Z podanego przepisu wychodzi 19 dużych pączków z nadzieniem różanym.
Składniki:
drożdże 6 dag
cukier 1 łyżka
mąka 1 kg
żółtka 6 szt.
płaska łyżeczka soli
2 kieliszki spirytusu
2 łyżki masła
cukier waniliowy
ciepłe mleko 2 szklanki (do wyrobienia ciasta)
marmolada różana
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, szklankę mleka i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą itd.
Super wyglądają bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń