Pączki z z nadzieniem różanym upieczone w piekarniku. Z podanego przepisu wychodzi 19 dużych pączków.
Składniki:
drożdże 6 dag
cukier 1 łyżka
mąka 1 kg
żółtka 6 szt.
płaska łyżeczka soli
2 kieliszki spirytusu
2 łyżki masła
cukier waniliowy
ciepłe mleko 2 szklanki (do wyrobienia ciasta)
marmolada różana
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, szklankę mleka i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na środkowej półce 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się pączków. Upieczone pączki wykładamy na talerz i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Z chęcią zrobię takie pączusie.
OdpowiedzUsuń