wtorek, 20 lutego 2024

Racuchy.

 

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z takiego samego ciasta jakie robimy na pączki. Takie racuszki to wspomnienie z dziecińskich lat, a szczególnie z kolonii letnich gdzie panie kucharki często robiły je na podwieczorek. Są pyszne.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag

świeże drożdże 40 g

cukier 1 łyżka

mleko 250 ml

jajka 3 szt

masło 1 łyżka

sól szczypta

cukier waniliowy 16 g

spirytus 3 łyżki

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, szklankę mleka i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta łyżką odrywamy ciasto i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Osączone z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz