Babka ziemniaczana (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresów. Babka ziemniaczana zrobiona jest z tartych młodych ziemniaków z dodatkiem jajek, przypraw i przysmażonego boczku z cebulą.
Składniki:
ziemniaki 2 kg
kurze jajka 3 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
cebula 1 szt.
olej roślinny do smażenia
boczek wędzony 15 dag
sól do smaku (użyto 1 łyżki)
majeranek 1 łyżka
pieprz ziołowy do smaku (użyto 1 małej łyżeczki)
forma do pieczenia - duża keksowa
papier do pieczenia
Wykonanie:
Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 kurze jajka, podsmażoną cebulę z boczkiem i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut. Upieczoną babkę podajemy z gulaszem wieprzowym lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków.
Dobry zimowy przepis najlepszy z moim ulubionym boczusiem z Zalasku od ZM Karol
OdpowiedzUsuń