niedziela, 7 lipca 2024

Babka ziemniaczana - kartoflak.

 

Babka ziemniaczana (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresów. Babka ziemniaczana zrobiona jest z tartych młodych ziemniaków z dodatkiem jajek, przypraw i przysmażonego boczku z cebulą.

Składniki:

ziemniaki 2 kg

kurze jajka 3 szt.

mąka pszenna 3 łyżki

cebula 1 szt.

olej roślinny do smażenia

boczek wędzony 15 dag

sól do smaku (użyto 1 łyżki)

majeranek 1 łyżka

pieprz ziołowy do smaku (użyto 1 małej łyżeczki)

forma do pieczenia - duża keksowa

papier do pieczenia

Wykonanie:

Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody. Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 kurze jajka, podsmażoną cebulę z boczkiem i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut. Upieczoną babkę podajemy z gulaszem wieprzowym lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków.












Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Dobry zimowy przepis najlepszy z moim ulubionym boczusiem z Zalasku od ZM Karol

    OdpowiedzUsuń