poniedziałek, 8 lipca 2024

Zupa grochowa - grochówka.

 

Zupa grochowa ugotowana na wędzonym boczku i kiełbasie śląskiej.

Składniki:

    groch łuskany 30 dag. 

    wędzony boczek 30 dag.

    czosnek 3 ząbki 

    marchew pokrojona w kawałki

    ziemniaki pokrojone w kostkę 3 szt.

    cebula połowa

    kiełbasa śląska 2 kiełbaski

    woda 2 litry

    domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)

    liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki

    ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki

    suszona włoszczyzna 2 łyżki

    sól 

    pieprz ziołowy 

    papryka  słodka

    mielony kminek

    majeranek

Wykonanie:

Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy 0,5 godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy do momentu gdy groch będzie na 80% miękki, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, marchew, pozostałe przyprawy, podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. Dodajemy dwie kiełbaski śląskie przekrojone na połowy. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. 






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz