Zupa grochowa ugotowana na wędzonym boczku i kiełbasie śląskiej.
Składniki:
groch łuskany 30 dag.
wędzony boczek 30 dag.
czosnek 3 ząbki
marchew pokrojona w kawałki
ziemniaki pokrojone w kostkę 3 szt.
cebula połowa
kiełbasa śląska 2 kiełbaski
woda 2 litry
domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)
liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki
ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki
suszona włoszczyzna 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy
papryka słodka
mielony kminek
majeranek
Wykonanie:
Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy 0,5 godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy do momentu gdy groch będzie na 80% miękki, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, marchew, pozostałe przyprawy, podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. Dodajemy dwie kiełbaski śląskie przekrojone na połowy. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz