sobota, 13 lipca 2024

Bigos z młodej kapusty kiszonej i świeżej.

Bigos ugotowany ze świeżej kapusty pozostałej po zdjęciu liści na gołąbki, kiszonej kapusty, śliwek oraz pokrojonych pieczarek, boczku i kiełbasy, doprawiony przyprawami.

Składniki:

kapusta świeża 2 kg

kapusta kiszona 1 kg

marchew 2 szt.

pieczarki 50 dag

natka pietruszki

lubczyk

koper

mięso z ugotowanych kości od schabu 30 dag

kiełbasa podwawelska 50 dag

mielonka drwala 30 dag

sos sojowy ciemny 2 łyżki

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 8 szt.

pasta rosołowa 1 łyżka

sól do smaku

pieprz do smaku

koncentrat pomidorowy 200 g

Wykonanie:

Świeżą kapustę szatkujemy, obraną marchew kroimy w cieniutkie plasterki, wkładamy go garnka, liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy sól, ale ostrożnie żeby nie był bigos za słony bo jeszcze dojdzie kiszona kapusta która też zawiera sól, wlewamy litr wywaru z gotowania kości i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania. W między czasie kroimy w kostkę wymyte pieczarki, mięso z obranych kości, mięso z mielonki drwala ze słoiczka i kiełbasę. Po 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone pieczarki i mięsa, mieszamy i gotujemy dalej. Kiszoną kapustę lekko odciskamy z soku i wkładamy do gotujących się składników. Całość kilkakrotnie musimy wymieszać podczas gotowania. Bigos po dodaniu kiszonej kapusty gotujemy 60 minut i kilka razy musimy go przemieszać. Po godzinnym gotowaniu odstawiamy pod przykryciem. Wieczorem ponownie zagotowujemy i dodajemy pokrojone zieleniny. Gotujemy ponownie 60 minut. I tak ja gotuję bigos trzy dni. Z rana godzinę i wieczorem godzinę. W drugim dniu gotowania możemy dodać pastę rosołową oraz pozostałe przyprawy. W trzecim dniu dodajemy koncentrat pomidorowy, próbujemy smak, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku i gotujemy 15 minut. Gotowy bigos możemy włożyć gorący do słoików, podać ze świeżym pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.




Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Bigos z młodej kapustki- to musi być dobre! Ważne aby nie oszczędzać na składnikach- wtedy na pewno się uda. Np do bigosu stosuję kiełbasę swojską z Zalasku- jest robiona tradycyjnie i tak też smakuje. Można kupić w Delikatesach Centrum. Polecam

    OdpowiedzUsuń