Bardzo smaczna zupa z młodej kapusty i klopsami.
Składniki:
młoda kapusta 1 szt.
ziemniaki 5 szt.
marchew 1 szt.
mielone mięso wieprzowe 50 dag
woda 2,5 l
ziele angielskie 6 szt.
liść laurowy 4 szt.
koper
lubczyk mrożony
por 5 cm
włoszczyzna suszona 2 łyżki
1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
czosnek płatki 1 łyżeczka
kwas z kiszonej kapusty pół szklanki
bułka tarta 2-3 łyżki
1 jajko
Wykonanie farszu na klopsy:
Ze zmielonego mięsa wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojony koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 1 jajko. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy.
Wykonanie:
Do garnka z 2,5 litra wody wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i 1 łyżkę domowej kostki rosołowej. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. W między czasie kroimy kapustę, por i koper oraz z farszu mięsnego formujemy małe klopsy. Gdy ziemniaki są miękkie do garnka wkładamy pokrojoną kapustę, pietruszkę i koper. Mieszamy wszystkie składniki w garnku, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kwasem z kiszonej kapusty. Na wierzch układamy klopsy i przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu 5 minut i po 5 minutach obracamy na drugą stronę klopsy i gotujemy kolejne 5 minut. Jeszcze raz próbujemy smak zupy i kończymy gotowanie. Jak ktoś lubi, to do wlanej do talerza zupy może dodać łyżkę śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz