niedziela, 14 lipca 2024

Zupa z młodej kapusty i klopsikami.

 

Bardzo smaczna zupa z młodej kapusty i klopsami.

Składniki:

młoda kapusta 1 szt.

ziemniaki 5 szt.

marchew 1 szt.

mielone mięso wieprzowe 50 dag

woda 2,5 l

ziele angielskie 6 szt.

liść laurowy 4 szt.

koper

lubczyk mrożony

por 5 cm

włoszczyzna suszona 2 łyżki

1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej

sól 

pieprz czarny

pieprz ziołowy

czosnek płatki 1 łyżeczka

kwas z kiszonej kapusty pół szklanki

bułka tarta 2-3 łyżki

1 jajko

Wykonanie farszu na klopsy:

Ze zmielonego mięsa wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojony koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 1 jajko. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy.



Wykonanie:

Do garnka z 2,5 litra wody wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i 1 łyżkę domowej kostki rosołowej. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. W między czasie kroimy kapustę, por i koper oraz z farszu mięsnego formujemy małe klopsy. Gdy ziemniaki są miękkie do garnka wkładamy pokrojoną kapustę, pietruszkę i koper. Mieszamy wszystkie składniki w garnku, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kwasem z kiszonej kapusty. Na wierzch układamy klopsy i przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu 5 minut i po 5 minutach obracamy na drugą stronę klopsy i gotujemy kolejne 5 minut. Jeszcze raz próbujemy smak zupy i kończymy gotowanie. Jak ktoś lubi, to do wlanej do talerza zupy może dodać łyżkę śmietany.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz