Deser Tiramisu zrobiony z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą naturalną z amaretto, przełożonych kremem o smaku tiramisu, posypany kakao. Deser składa się z trzech warstw. Prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
podłużne biszkopty 12 szt.
krem o smaku tiramisu 1 opakowanie
kawa naturalna 100 ml (z 2 łyżeczek, rozpuszczalna)
amaretto 50 ml
kakao do posypania
masło 100 g
mleko zimne 250 ml
listki mięty
Wykonanie:
Krem przygotowujemy w miseczce według instrukcji która jest na opakowaniu kremu. Na talerzyku na którym będziemy przygotowywać deser układamy nasączone w kawie zmieszanej z amaretto biszkopty. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem tiramisu, posypujemy kakao. Nakładamy kolejną warstwę z nasączonych biszkoptów i wykładamy krem. Krem równo rozprowadzamy i posypujemy kakao. I w ten sam sposób nakładamy trzecią warstwę. Gotowy torcik wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy konsumować. Torcik idealny jest do porannej lub popołudniowej kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz