poniedziałek, 22 lipca 2024

Chleb orkiszowy na zakwasie.

 

Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki orkiszowej 50% i pszennej chlebowej 50% na zakwasie żytnim.

Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki orkiszowej typ 2000

120 ml wody

3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

mąka pszenna chlebowa typ 750 - 250 g

mąka orkiszowa typ 2000 - 250 g

woda przegotowana ostudzona  300 ml

sól 1 płaska łyżka

margaryna Kasia do posmarowania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąki z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto (5 minut). Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, chleb w formie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni grzałki (góra + dół), po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, wykładamy na kratkę do ostudzenia.








                                                                  Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz