środa, 10 lipca 2024

Kompot z wiśni na zimę.

Smaczny kompot z wiśni za pasteryzowany w słoikach na zimę.

Składniki: 

wiśnie 1,5 kg

cukier 4 łyżki

woda przegotowana 2 litry

Wykonanie:

Wiśnie do kompotu wybieramy zdrowe i dojrzałe. Myjemy, obrywamy końcówki. Wymyte oczyszczone owoce wkładamy do 2 litrowego, wyparzonego słoja. Ja włożyłam wiśnie razem z pestkami. Zalewamy gorącym, zrobionym z cukru i wody syropem, owoce powinny być całkowicie zalane syropem. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w 100 stopniach Celsjusza 15 minut. Po wyjęciu słoika z wody sprawdzamy zamknięcie słoika. Studzimy i ostudzony słój wynosimy do piwnicy.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz