Jajecznica usmażona na wędzonym boczku, kiełbasie i pomidorami. Super danie na śniadanie lub kolację.
Składniki:
4 plastry wędzonego boczku
kiełbaska śląskiej
3 jajka
1 pomidor (najlepszy miękki)
kawałek pora (część jasna)
smalec ze skwarkami swojski
2 kromki razowego chleba
Przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
koper
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę swojskiego smalcu, dodajemy pokrojone plastry boczku w kostkę i kiełbasę, pokrojoną w plasterki. Gdy boczek i kiełbasa zarumieni się dodajemy pokrojony por w talarki i smażymy do zeszklenia się pora. Dodajemy pokrojonego pomidora w kostkę i smażymy do momentu puszczenia soku z pomidora. Gdy pomidor jest miękki i puścił soczek, wbijamy jajka i doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy wszystko, smażymy tylko do momentu ścięcia się białka jajka. Podajemy ze swojskim razowym chlebkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz