środa, 31 lipca 2024

Mielonka wieprzowa z łopatki w słoiczkach.

 

Bardzo smaczna mielonka z wieprzowej łopatki na kanapki, prosta w wykonaniu. Z podanego przepisu zrobionych zostało 7 słoiczków 350 ml.

Surowiec:

mięso z wieprzowej łopatki 1,8 kg

skórki wieprzowe 20 dag

wywar z gotowania skór 10 % masy mięsnej

Przyprawy:

peklosól 18 g/kg ( 9 gram peklosól + 9 gram sól warzona)

pieprz biały 3 g/kg

czosnek mielony 3 g/kg

gałka muszkatołowa mielona 1g/kg

skrobia ziemniaczana 3 % masy mięsnej

słoiczki proste 350 ml 7 szt.

Wykonanie:

Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręczniczkami papierowymi i kroimy w kostkę 4x4 cm. Pokrojone w kostkę mięso umieszczamy w większej misce, dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy do równomiernego rozprowadzenia peklosoli w mięsie. Tak wymieszane z peklosolą mięso szczelnie przykrywamy spożywczą folią i peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-7 stopni Celsjusza. Po 24 godzinach peklowania mielimy wszystkie mięso przez sitko 10 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy wymieszane w emulsji zrobionej z gotowanych, zmielonych oraz zblendowanych skór z wywarem z ich gotowania, razem z przyprawami i dokładnie wyrabiamy do kleistości farszu. Gotowym farszem napełniamy wcześniej wyparzone słoiczki. Napełnione słoiczki parzymy w temperaturze 100 stopni Celsjusza 60 minut. Ostudzone słoiczki przechowujemy w lodówce.













                                                                Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz