Bardzo smaczne kruche ciasto z cytrynową pianką, upieczone ze śliwkami.
Składniki:
śliwki 16 szt.
cukier puder do posypania ciasta
cynamon do posypania śliwek
kasza manna 2 łyżki do posypania śliwek
blacha 30/25/6 cm
szklanka 250 ml
Ciasto:
mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
margaryna Kasia 25 dag
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
Pianka:
białka z 4 jajek
cukier szklanka 250 ml
kisiel cytrynowy 76 g
Wykonanie:
Śliwki myjemy, osuszamy i drylujemy przecinając każdą na równe połówki. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, dziurkujemy wałeczkiem lub widelcem. Na wyłożone ciasto układamy połówki śliwek, posypujemy cynamonem i kaszą manną. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych śliwek. Wierzch warstwy piany posypujemy startym na dużych oczkach zamrożonym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz