Usmażone placki ziemniaczane podane z kawałkami mięsa polane sosem wieprzowym ugotowanym z wieprzowej szynki.
Składniki:
Placki:
ziemniaki 3 kg
jajko kurze 3 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
sól do smaku
cebula 1 szt.
pieprz do smaku
majeranek 2 łyżki
olej do smażenia
Sos z wieprzowiny:
szynka wieprzowa 1,2 kg
papryka czerwona 1 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 8 szt.
suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
por biała część
lubczyk mrożony
natka pietruszki
koper
mąka pszenna do zagęszczenia
śmietana 30% do zabielenia sosu
Wykonanie placków:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.
Wykonanie sosu:
Wymytą szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zarumienienia się kostek mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli mięso na patelni zarumieni się to przekładamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Do garnka dodajemy pokrojonego pora, lubczyk, paprykę i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i koper. Gotujemy kilka minut i po tym czasie zagęszczamy sos mąką oraz lekko zabielamy sos śmietaną.
Wykonanie placków po zbójnicku:
Placka układamy na talerzu, na środku placka układamy kostki mięsa, składamy placka na pół i polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz