piątek, 26 lipca 2024

Placki po zbójnicku.

 

Usmażone placki ziemniaczane podane z kawałkami mięsa polane sosem wieprzowym ugotowanym z wieprzowej szynki.

Składniki:

Placki:

ziemniaki 3 kg

jajko kurze 3 szt.

mąka pszenna 3 łyżki

sól do smaku

cebula 1 szt.

pieprz do smaku

majeranek 2 łyżki

olej do smażenia

Sos z wieprzowiny:

szynka wieprzowa 1,2 kg

papryka czerwona 1 szt.

pasta rosołowa 1 łyżka

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 8 szt.

suszona włoszczyzna 3-4 łyżki

sól do smaku

pieprz do smaku

gałka muszkatołowa 1 łyżeczka

por biała część

lubczyk mrożony

natka pietruszki

koper

mąka pszenna do zagęszczenia

śmietana 30% do zabielenia sosu

Wykonanie placków:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.

Wykonanie sosu:

Wymytą szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zarumienienia się kostek mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli mięso na patelni zarumieni się to przekładamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Do garnka dodajemy pokrojonego pora, lubczyk, paprykę i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i koper. Gotujemy kilka minut i po tym czasie zagęszczamy sos mąką oraz lekko zabielamy sos śmietaną. 

Wykonanie placków po zbójnicku:

Placka układamy na talerzu, na środku placka układamy kostki mięsa, składamy placka na pół i polewamy sosem.





                                                                        Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz