czwartek, 25 lipca 2024

Zupa fasolowa na wędzonych ćwiartkach kurczaka.

 

Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wędzonych ćwiartkach z kurczaka. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle że zupy nie potrzeba dosalać.

Składniki:

250 g drobnej białej fasoli

1 łyżka domowej pasty rosołowej

2 wędzone ćwiartki kurczaka

3 ząbki czosnku

kawałek pora pokrojona w talarki

2 marchewki pokrojone w kostkę

3 ziemniaki pokrojone w kostkę

1,5 l wody

400 gram puszka pomidorów krojonych

liść laurowy 2-3 szt.

ziele angielskie 5-6 szt.

suszone warzywa 2 łyżki

sól do smaku 

pieprz ziołowy do smaku 

mielony kminek do smaku

majeranek 2 łyżki

Przygotowanie:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą i moczymy 3-4 godziny. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 1,5 litra wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80% miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonego warzywa, marchew i przekrojone na połówki wędzone, wymyte ćwiartki kurczaka. doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy kolejną godzinę. Po 45 minutach gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek, puszkę pomidorów krojonych oraz 2 łyżki majeranku. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. 






                                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz