Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wędzonych ćwiartkach z kurczaka. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle że zupy nie potrzeba dosalać.
Składniki:
250 g drobnej białej fasoli
1 łyżka domowej pasty rosołowej
2 wędzone ćwiartki kurczaka
3 ząbki czosnku
kawałek pora pokrojona w talarki
2 marchewki pokrojone w kostkę
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1,5 l wody
400 gram puszka pomidorów krojonych
liść laurowy 2-3 szt.
ziele angielskie 5-6 szt.
suszone warzywa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
mielony kminek do smaku
majeranek 2 łyżki
Przygotowanie:
Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą i moczymy 3-4 godziny. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 1,5 litra wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80% miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonego warzywa, marchew i przekrojone na połówki wędzone, wymyte ćwiartki kurczaka. doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy kolejną godzinę. Po 45 minutach gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek, puszkę pomidorów krojonych oraz 2 łyżki majeranku. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz