wtorek, 6 sierpnia 2024

Marynowany mix papryk.

 

Marynowane w zalewie octowej papryki żółte i czerwone. Takie marynowane papryki są idealne jako dodatek do dań obiadowych jak i do kanapek.

Składniki:

papryka żółta 2 szt.

papryka czerwona 2 szt.

ocet 10 % - 125 ml

woda - 1 litr

sól - 1,5 łyżki

cukier - 2 łyżki

liść laurowy po 2 listki na słoik

ziele angielskie po 5 ziarenek na słoik

gorczyca biała po pół łyżeczki na słoik

Wykonanie:

Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku. Paprykę dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać wewnątrz i pokroić w paski. Do każdego słoika włożyć listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i wsypać pół łyżeczki gorczycy. Następnie ułożyć do słoików pokrojoną paprykę, na przemian, czerwoną i żółtą. Zalewamy gorącą zalewą aż składniki będą przykryte i dokładnie zakręcamy wieczka. Słoiki z zawartością wkładamy do dużego gara, wypełnionego ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do ostudzenia. Ostudzone słoiki przenosimy do piwnicy lub spiżarni.

\


                                                                   Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz