piątek, 23 sierpnia 2024

Nalewka na mandarynkach.

 

Bardzo smaczna, delikatna w smaku, nalewka na mandarynkach. Pierwszy raz robiłem nalewkę na owocach mandarynek, a nie tylko ze skórek, robimy ją troszkę inaczej jak inne nalewki, gdyż ta nalewka maceruje się tylko 7 dni i po tym okresie, filtrujemy, zlewamy do butelek i musimy odstawić w ciemne, chłodne miejsce do dalszego dojrzewania minimum na 3 miesiące. 

Składniki:

1 kg mandarynek

0,7 l alkoholu 60% zrobionego ze spirytusu

1 wytrawne białe wino

100 g cukru trzcinowego

5 cm kory cynamonowej

pół cytryny (pokrojonej w plastry bez pestek)

skórka z połowy cytryny bez albedo

skórki z 2 pomarańczy bez białego albedo

skórki z 3 mandarynek bez białego albedo

kawałek świeżego imbiru pokrojonego w plasterki

Wykonanie:

Obrane ze skórek mandarynki, pokrojone w plasterki, pozbawione pestek wkładamy do słoja. Dodajemy korę cynamonu, skórki z 2 pomarańczy bez białego albedo, imbir, połowę pokrojonej w plasterki bez pestek cytryny oraz skórkę z połowy cytryny bez białego albedo i skórki z 3 mandarynek bez białego albedo. Wszystko zalewamy alkoholem 60% i butelką białego wina wytrawnego i cukier. Słój szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na tydzień. Codziennie słojem potrząsamy, by składniki dobrze się wymieszały. Podczas codziennego potrząsania i mieszania słojem cukier całkowicie się rozpuści. Po okresie tygodniowej maceracji oddzielamy nalew od owocu i filtrujemy. Wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica) na 3 miesiące.



                                                                   Na zdrowie !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz