Bardzo smaczna, chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty i cebuli do słoików na zimę.
Składniki:
3 kg czerwonej kapusty
1 kg czerwonej cebuli
sól 3 łyżki
Zalewa:
1 l wody
250 ml octu spirytusowego
cukier do smaku
sól do smaku
8-10 listków laurowych
15 kulek ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu ziarnistego
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, kapustę szatkujemy. Całość mieszamy w większym garnku z solą, przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny. Możemy kilka razy przemieszać. W między czasie zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Do zagotowanej wody dodajemy ocet i doprawiamy solą i cukrem do smaku. Zalewę zagotowujemy i gorącą wlewamy przez sitko do garnka z kapustą. Kapustę z zalewą mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. W między czasie przygotowujemy słoiki. Gotową kapustę próbujemy i w razie potrzeby ją możemy doprawić. Napełniamy słoiki, zalewamy zalewą, zakręcamy i gotujemy we wrzącej wodzie 15 minut. Po zagotowaniu studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz