wtorek, 20 sierpnia 2024

Nalewka z jeżyn.

 

Bardzo smaczna nalewka na jeżynach.

Składniki:

jeżyny 1 kg

alkohol 60% 1 litr

cukier 30 dag 

Przygotowanie:

Jeżyny zalewamy spirytusem, odstawiamy na 14 dni, od czasu do czasu mieszamy słojem z nalewką. Nie przedłużajmy czasu maceracji owoców w spirytusie, bo alkohol ekstrahuje z pestek jeżyn za dużo goryczki. Po 14 dniach zlewamy wytrawną nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni. Po 7 dniach zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy. Pozostałe owoce z nalewki możemy użyć zimą do herbatki z prądem :)





                                                                       Na zdrowie !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz