środa, 21 sierpnia 2024

Nalewka z aronii.

 

Bardzo smaczna nalewka na owocach aronii z liśćmi z cytrynowego drzewka.

Skład:

2 kg owocu aronii

1 cytryna

2 limonki

kawałek korzenia imbiru

1 laska wanilii

2 kory cynamonu

1 szklanka cukru

20 liści z cytrynowego drzewka

1 litr spirytusu 95%

5 szklanek wody

Wykonanie:

Wymyte i obrane owoce aronii mrozimy kilka dni. Zamrożone owoce wkładamy do garnka 6-7  litrowego, wymyte liście z cytrynowego drzewka, korę cynamonu, laskę wanilii, pokrojony w plasterki  korzeń imbiru, starte skórki z wymytych limonek i wyciśnięty z nich sok, oraz sok z cytryny.  Wsypujemy szklankę cukru, zalewamy 5 szklankami wody i gotujemy 30 minut od momentu  zagotowania. Studzimy i wszystko i oddzielamy od owoców przelewając przez gazę lub pieluchę  tetrową. Odcedzony sok z aronii zalewamy alkoholem, mieszamy i wlewamy do 5 litrowego  słoja. Odstawiamy na 2 miesiące.  Po 2 miesiącach przelewamy przez kilku warstwową gazę i  rozlewamy do butelek. Wynosimy do chłodnej piwnicy i zapomnijmy o niej przynajmniej na rok. Owoce pozostałe po gotowaniu zalałem alkoholem 60% na 4 tygodnie. Po 4 tygodniach zlałem i zmieszałem nalew z wcześniejszym nalewem. Wyszła bardzo smaczna nalewka. Owoce zużyłem do ciasta, bułek.





                                                                    Na zdrowie !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz