poniedziałek, 12 sierpnia 2024

Sałatka warzywna - królowa sałatek.

 

Sałatka warzywna która zawsze smakuje. Królowa wielu przyjęć.

Składniki:

ziemniaki 5 szt.(sałatkowe)

marchew z zielonym groszkiem 500 g

seler 1 szt.

por zielona część

jajka kurze 5 szt.

ogórki kiszone 0,5 kg

majonez swojski

musztarda 1 łyżka stołowa

pieprz ziołowy do smaku

sól do smaku

Przepis na majonez:

Składniki:

2 żółtka jajek kurzych

szczypta soli

1 łyżka musztardy

odrobina pieprzu świeżo mielonego

0,5 litra oliwa z pestek winogrona (każdy dobiera olej taki jaki lubi)

ocet balsamiczny lub jabłkowy 2 łyżki stołowe

Wykonanie majonezu:

Solimy szczyptą soli dwa żółtka i ucieramy dodając po kolei składniki: 1 łyżkę musztardy, odrobinę pieprzu świeżo mielonego, powoli wlewamy oliwę, na końcu dodajemy ocet. Łączny czas ucierania (lub miksowania) wynosi około 20 minut.

Wykonanie sałatki:

Ziemniaki, seler i marchew wymyte, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek również kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i por także kroimy w drobną kostkę. Groszek zielony wysypujemy na sitko w celu osączenia. Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy, solimy, pieprzymy i dalej mieszamy. Gdy sałatka jest dobrze doprawiona do smaku dodajemy wcześniej zrobiony majonez, musztardę i ponownie mieszamy. Sałatkę najlepiej jest spożywać minimum po 1-2 godzinach, aż przejdzie wszystkimi przyprawami a warzywa puszczą sok.






                                                                   Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz