Pyszny salceson zrobiony z mięsa gęsiego i ćwiartek z kurczaka oraz dodanymi warzywami takimi jak papryki, czerwona i żółta oraz zielonym groszkiem.
Składniki:
1 gęś (bez filetu) 4 kg
2 ćwiartki z kurczaka
1 papryka czerwona i żółta pokrojona w kostkę
1 puszka groszku
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 opakowanie 50 gram żelatyny
1 szklanka wywaru z gotowania mięs z żelatyną (wymieszać w gorącym wywarze i ostudzić)
Wykonanie:
Wymytą gęś kroimy na porcje i umieszczamy razem z ćwiartkami kurczaka w większym garnku. Mięso gotujemy do miękkości. Ugotowane kawałki studzimy i oddzielamy mięso od kości, kroimy w grube kawałki, przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone papryki w kostkę, groszek i wlewamy wywar z żelatyną. Wszystko dokładnie mieszamy. Napełniamy osłonkę poliamidową 100 mm. Parzymy w temp. 80 stopni Celsjusza 90 minut. Studzimy i do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz