wtorek, 8 października 2024

Jajecznica z cebulą i pomidorami.

 

Na śniadanie polecam jajecznicę z pomidorami i cebulą, podaną z kromką swojskiego pieczywa.

Składniki:

kurze jajka 3 szt.

cebula połowa

pomidor 1 szt.

śmietana 3 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

szczypior do posypania

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymytego pomidora kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pół plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy pomidory puszczą sok dodajemy jajka, lekko solimy i smażymy do ścięcia się jajecznicy. Każdy sam reguluje sobie ścięcie jajecznicy. Jedni lubią mocno ściętą, drudzy wolniejszą. Usmażoną jajecznicę podajemy z pieczywem.






                                                                          Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz