Na śniadanie polecam jajecznicę z pomidorami i cebulą, podaną z kromką swojskiego pieczywa.
Składniki:
kurze jajka 3 szt.
cebula połowa
pomidor 1 szt.
śmietana 3 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
szczypior do posypania
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wymytego pomidora kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pół plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy pomidory puszczą sok dodajemy jajka, lekko solimy i smażymy do ścięcia się jajecznicy. Każdy sam reguluje sobie ścięcie jajecznicy. Jedni lubią mocno ściętą, drudzy wolniejszą. Usmażoną jajecznicę podajemy z pieczywem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz