Kiełbasa drwala zrobiona jest z tłustszego mięsa z szynki wieprzowej. Jako przyprawy dodałem specjalną przyprawę do kiełbasy drwala z niedźwiedzim czosnkiem.
Składniki:
mięso z szynki 1kg
peklosól 18g/kg
przyprawa do kiełbasy drwala 9g/kg
lodowata woda 30-40 ml
jelita wieprzowe 28/30 2 m/kg farszu
Wykonanie:
Kroimy mięso w kostkę 2x2 cm, mieszamy z peklosolą, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz. Po tym czasie dodajemy mieszankę przypraw i dokładnie mieszamy i mielimy mięsa na szarpaku lub sicie 13 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości farszu. Gotowym farszem nadziewamy we wcześniej wymoczone jelita wieprzowe. Gotową kiełbasę wieszamy na kiju do osadzenia i osuszenia. Osuszoną i osadzoną kiełbasę pieczemy w piekarniku w temperaturze 90 stopni Celsjusza do osiągnięcia 68-69 stopni Celsjusza wewnątrz kiełbasy . Kiełbasę studzimy powieszoną na kiju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz