poniedziałek, 28 października 2024

Chleb żytni na zakwasie.

Polecam chleb żytni z foremki, prosty w przygotowaniu i zawsze upiecze się ładny, smaczny, swojski chleb.

Składniki:

Zaczyn:

zakwas żytni 3 stołowe łyżki

mąka żytnia Typ 720 - 1 szklanka

woda przegotowana letnia 125 ml (pół szklanki)

Ciasto właściwe:

mąka żytnia Typ 720 - 50 dag

zaczyn

woda przegotowana letnia 300 ml

sól 1 płaska stołowa łyżka

Przygotowanie formy:

margaryna do posmarowania formy

Wykonanie:

Zaczyn:

Wsypujemy do miseczki szklankę mąki żytniej, dodajemy zakwas żytni. Zakwas mieszamy łyżką z mąką. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy na jednolitą papkę. Przykrywamy talerzykiem i pieluszką lub ściereczką. Odstawiamy na około 4-5 godzin do wyrośnięcia. 

Ciasto właściwe:

Formę (keksowa duża) smarujemy margaryną. Do większej miski wsypujemy 50 dag mąki żytniej, dodajemy sól, zaczyn i wodę. Mieszamy składniki łyżką do wstępnego połączenia. Po wstępnym połączeniu ciasto wyrabiamy mikserem z końcówkami haki, około 5 minut, na gładką masę. Wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej formy, równamy mokrą dłonią i delikatnie wgniatamy je drewnianą patką. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (do 4 godzin). Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza i wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 20 minut, grzałki góra/dół, po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut. Całkowity czas pieczenia chleba wynosi 60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, wykładamy go z formy, zraszamy wodą górną powierzchnię chleba. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej zacząć krojenie chleba całkowicie ostudzonego, zimnego.




                                                               Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz