piątek, 8 listopada 2024

Boeuf Stroganow.

Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso wieprzowe z szynki. 

Składniki:

400 g ligawy

400 g wieprzowej szynki

3 płaskie łyżki mąki

250 dag pieczarek

1 papryka czerwona

2 mniejsze ogórki kiszone

500 ml bulionu lub wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

kilka liści laurowych

kilka kulek ziela angielskiego

150 ml śmietanki 30%

1 łyżka posiekanej pietruszki

sól oraz czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięsa kroimy w cienkie, podłużne paski. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2-3 łyżek oleju przekładamy mięsa i smażymy przez 4-5 minut aż będzie przysmażone z każdej strony. Po tym czasie dodajemy posiekane drobno ogórki, a także pokrojoną w kostkę paprykę, a także pieczarki. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, a także wlewamy około 500 ml bulionu. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30-45 minut do miękkości mięs. Co jakiś czas mieszamy, sos musi nieco zgęstnieć. Kilka minut przed końcem gotowania sosu, wlewamy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą pęczak lub inną.



                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz