Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso wieprzowe z szynki.
Składniki:
400 g ligawy
400 g wieprzowej szynki
3 płaskie łyżki mąki
250 dag pieczarek
1 papryka czerwona
2 mniejsze ogórki kiszone
500 ml bulionu lub wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
kilka liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól oraz czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięsa kroimy w cienkie, podłużne paski. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2-3 łyżek oleju przekładamy mięsa i smażymy przez 4-5 minut aż będzie przysmażone z każdej strony. Po tym czasie dodajemy posiekane drobno ogórki, a także pokrojoną w kostkę paprykę, a także pieczarki. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, a także wlewamy około 500 ml bulionu. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30-45 minut do miękkości mięs. Co jakiś czas mieszamy, sos musi nieco zgęstnieć. Kilka minut przed końcem gotowania sosu, wlewamy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą pęczak lub inną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz