czwartek, 7 listopada 2024

Kotlety mielone z miruny z ziemniakami i surówką.

 


Mielone kotlety z filetów miruny podane z ziemniakami i surówką.

Składniki:

0,5 kg fileta ryby miruny

1 łyżka mąki pszennej

1 jajko

pół szklanki tartej bułki

sól

pieprz ziołowy

pieprz czarny

5 ziemniaków

surówka z kapusty pekińskiej

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Do zmielonej ryby dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, wbijamy jajko i pozostałe wszystkie przyprawy. Przyprawiony do smaku i dobrze wyrobiony farsz wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącej z tłuszczem patelni z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy obrane, wymyte, osolone ziemniaki. Po ugotowaniu odlewamy wodę z ziemniaków, odparowujemy je i tłuczemy. Kotlety podajemy z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.





                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz