Mielone kotlety z filetów miruny podane z ziemniakami i surówką.
Składniki:
0,5 kg fileta ryby miruny
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka
pół szklanki tartej bułki
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
5 ziemniaków
surówka z kapusty pekińskiej
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Do zmielonej ryby dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, wbijamy jajko i pozostałe wszystkie przyprawy. Przyprawiony do smaku i dobrze wyrobiony farsz wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie formujemy kotlety, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącej z tłuszczem patelni z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy obrane, wymyte, osolone ziemniaki. Po ugotowaniu odlewamy wodę z ziemniaków, odparowujemy je i tłuczemy. Kotlety podajemy z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz