środa, 20 listopada 2024

Mielone kotlety z łopatki, ziemniaki i marynowany ogórek.

Smażone kotlety mielone z wieprzowej łopatki podane z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe z łopatki 80 dag.

bułka tarta 1/2 szklanki

jajka kurze 2 sztuki

cebula połowa średniej, starta

sól do smaku

pieprz do smaku

majeranek łyżka stołowa

czosnek 3 ząbki

ziemniaki duże 6 sztuk

marynowane ogórki

Wykonanie:

Do mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek, czosnek, 1 łyżkę startej cebuli i jajka. Wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i marynowanym ogórkiem.





                                                     Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz