Tradycyjna sałatka warzywna, zawsze smakuje.
Składniki:
ziemniaki 6 szt.(sałatkowe)
marchew 2 szt.
seler 1 szt.
por zielona część
jajka kurze 5 szt.
ogórki kiszone 0,5 kg
puszka groszku zielonego (200 g)
majonez swojski PRZEPIS>>>:
musztarda 1 łyżka stołowa
pieprz ziołowy
sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki, seler i marchew wymyte, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek również kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i por także kroimy w drobną kostkę. Groszek zielony wysypujemy na sitko w celu osączenia. Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy, solimy, pieprzymy i dalej mieszamy. Gdy sałatka jest dobrze doprawiona do smaku dodajemy wcześniej zrobiony majonez, musztardę i ponownie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce. Sałatkę najlepiej jest spożywać po kilku godzinach, jak smaki się przegryzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz