Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki na 2 porcje:
2 ćwiartki z kurczaka
6 średnich ziemniaków
cebula
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
surówka z pekińskiej kapusty kapusty
Wykonanie:
Wymyte i wyczyszczone ćwiartki z kurczaka wkładamy do miseczki w której zamarynujemy. Cebulę obraną, kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki, wkładamy do miski z ćwiartkami. Posypujemy solą, pieprzem i dobrze wcieramy. Dobrze natarte ćwiartki przyprawami zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W między czasie gotujemy ziemniaki i smażymy na patelni nasze ćwiartki kurczaka z pokrojoną w pół plastry cebulą. Usmażone ćwiartki kurczaka podajemy z ziemniakami okraszone cebulką oraz z surówką z kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz