poniedziałek, 25 stycznia 2016
Krokiety z boczkiem i pieczarkami.
Poniższy przepis jest na 23-25 krokietów, bardzo pysznych.
składniki:
2 słoiki kiszonej kapusty (ja kiszę kapustę sam)
1 kg. pieczarek
60-70 dkg boczku świeżego
2 cebule
4 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki domowej kostki rosołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
dobra garść majeranku
przepis na placki 23-25 sztuk
składniki:
6 jaja
3 szklanka mleka
3 szklanka ciepłej przegotowanej wody
6 łyżki oleju
4,5 szklanki mąki
łyżeczka soli
wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o egzystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy.
przygotowanie:
Pieczarki gotujemy (od wrzenia wody 30 min.) wraz z 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, 2 łyżkami domowej kostki rosołowej. Po ugotowaniu pieczarek dodajemy kapustę kiszoną tylko odciśniętą nie płukaną, (sok z kapusty odlewamy do słoiczka, super witaminki do picia). Po zagotowaniu , gdy widzimy że zaczęło wrzeć gotujemy 1- 1/5 godziny. Boczek kroimy na duże skwary, cebule w pióra i smażymy. Ugotowaną kapustę i pieczarki odcedzamy, odciskamy i mielimy wraz z usmażonym z cebulką boczkiem przez średnie sitko. Dodajemy pieprze i majeranek i dobrze mieszamy. I mamy gotowy farsz do naszych krokietów. Rozkładamy placek i kładziemy farsz, zawijamy i podsmażamy.
Smacznego!!!