środa, 10 lutego 2016

Kotlet schabowy z kością ziemniakami i buraczkami.


Kotlet schabowy z kością  ziemniakami i buraczkami.


surowiec:

2 grubsze plastry schabu z kością
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
0.5 kg. ziemniaków
1 słoiczek startych kiszonych buraczków
połowa małej cebuli
susz kopru

smażone buraczki:

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy starte kiszone buraczki z drobno posiekaną cebulą, doprawione cukrem i pieprzem do smaku. W trakcie smażenia buraczków posypałem małą łyżeczką mąki.

wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry naszego schabu z kością układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, odparowujemy i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i wcześniej podsmażonymi buraczkami.











Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz