czwartek, 10 marca 2016

Klopsy w sosie pomidorowym z ryżem.


Składniki dobieramy do ilości potrzebnych klopsów i sosu.


składniki:

100 gram ryżu
sos boloński
6-8 klopsy

wykonanie 2 porcje:

Ugotowany ryż według instrukcji na opakowaniu nakładamy na talerze, dodajemy po 3-4 klopsy i polewamy sosem.


Sos boloński


składniki:

1 słodka czerwona papryka - pokrojona w kostkę
150 gram sera Mozzarella (starty)
1 mała czerwona cebula - pokrojona w kostkę
4 większe pieczarki - pokrojone w kostkę
por 15 cm - pokrojony w piórka
2 łyżki oleju
1 łyżka stołowa domowej pasty rosołowej
skrobia (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka stołowa
1 pęczek natki pietruszki
1 litr wody

przyprawy suche:

pieprz ziołowy
papryka czerwona słodka - 1 mała łyżeczka
bazylia - 1 mała łyżeczka
oregano - 1 mała łyżeczka
tymianek - 1 mała łyżeczka
czosnek granulowany - 1 mała łyżeczka
pieprz naturalny pół małej łyżeczki
sól- do smaku

wykonanie:

Pokrojone w kostkę natkę pietruszki, pieczarki, paprykę, cebulę i por dusimy na patelni około 30 minut. W garnczku zagotowujemy 1 litr wody z 1 łyżką stołową domowej pasty rosołowej i wszystkimi suchymi przyprawami. Do garnczka dodajemy uduszone z patelni składniki, dodajemy puszkę krojonych pomidorów i gotujemy 10 minut. Dodajemy do gotującego się sosu rozmieszane z odrobiną wody skrobia ziemniaczane a także dodajemy ser Mozzarella. Doprowadzamy do zagotowania i całkowitego rozpuszczenia sera, ciągle mieszając.

Klopsy


składniki:

Mięso z łopatki - 1 kg (zmielone przez sitko 5 mm)
mięso wołowe gulaszowe - 0,3 kg  (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
pęczek natki pietruszki
koper
3 jajka
1 szklanka bułki tartej

przyprawy:

pieprz biały mielony - 5 gram
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka stołowa majeranku
sól 15 gram

wykonanie:

Z wcześniej zmielonych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 2 jajka. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy. Klopsy parzymy w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Możemy włożyć surowe klopsy do gotującego się sosu i pogotować 10-15 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz