sobota, 27 sierpnia 2016
Zapiekanka warzywna - wegetariańska.
Zapiekanka warzywna, polecam dla osób nielubiących/ nie jedzących mięsa. Bardzo smaczna :)
składniki:
ciasto na pizze
cukinia kawałek młodej
pomidor 1 szt.
pieczarka 1 szt.
ser mozzarella
czarne oliwki
sos pesto z bazylii
natka pietruszki
oregano suszone
pieprz
sól
wykonanie:
1 - Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia.
2 - Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3 - Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pesto z bazylii.
4 - Układamy pokrojone w plasterki: pomidora, czarne oliwki, cukinie i pieczarkę.
5 - Solimy, pieprzymy, posypujemy oregano i drobno pokrojoną natką pietruszki.
6 - Układamy kawałki sera mozzarella po całości.
7 - Brzegi pizzy zaginamy do środka, smarujemy białkiem.
8 - Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przepis na ciasto do pizzy:
Przepis pochodzi z tej strony.
składniki:
20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłego mleka
wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować!
Potrzebne składniki do ciasta.
Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej.
Wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować!
Ciasto po 24 godzinnym przebywaniu w lodówce.
Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia. Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pesto z bazylii.
Pomidora, cukinie, czarne oliwki i pieczarkę kroimy na plasterki.
Pokrojone składniki układamy na wysmarowanym sosem pesto cieście.
Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki, solą, oregano i pieprzem.
Układamy drugą warstwę składającą się z plasterków pieczarki.
Układamy pokrojony w kostki ser mozzarella, posypujemy natką pietruszki, pieprzem ziołowym.
Brzegi z ciasta zaginamy do środka, smarujemy białkiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz