sobota, 27 sierpnia 2016

Zapiekanka warzywna - wegetariańska.


Zapiekanka warzywna, polecam dla osób nielubiących/ nie jedzących mięsa. Bardzo smaczna :)

składniki:

ciasto na pizze
cukinia kawałek młodej
pomidor 1 szt.
pieczarka 1 szt.
ser mozzarella
czarne oliwki
sos pesto z bazylii
natka pietruszki
oregano suszone
pieprz
sól

wykonanie:

1 - Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia.
2 - Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3 - Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pesto z bazylii.
4 - Układamy pokrojone w plasterki: pomidora, czarne oliwki, cukinie i pieczarkę.
5 - Solimy, pieprzymy, posypujemy oregano i drobno pokrojoną natką pietruszki.
6 - Układamy kawałki sera mozzarella po całości.
7 - Brzegi pizzy zaginamy do środka, smarujemy białkiem.
8 - Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przepis na ciasto do pizzy:

 Przepis pochodzi z tej strony.

składniki:

20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłego mleka

wykonanie:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować!

Potrzebne składniki do ciasta.

Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. 

Wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować!

Ciasto po 24 godzinnym przebywaniu w lodówce.

Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia. Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pesto z bazylii.

Pomidora, cukinie, czarne oliwki i pieczarkę kroimy na plasterki.

Pokrojone składniki układamy na wysmarowanym sosem pesto cieście.

Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki, solą, oregano i pieprzem.

Układamy drugą warstwę składającą się z plasterków pieczarki.

Układamy pokrojony w kostki ser mozzarella, posypujemy natką pietruszki, pieprzem ziołowym.

Brzegi z ciasta zaginamy do środka, smarujemy białkiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz