niedziela, 15 stycznia 2017

Smażone skwary z boczku z cebulą i ziołami.



Takie smażone skwary z boczku, idealnie nadają się na zakąskę w mroźny, zimowy dzień do wódeczki, oczywiście w weekend :)

Składniki:

boczek wieprzowy, surowy 3 kawałki
cebula 3 sztuki
sól
pieprz
majeranek

Wykonanie:

1 - Wymyte, osuszone kawałki boczku kroimy na grubsze plastry.

2 - Obraną cebulę kroimy w pół plastry, posypujemy solą i pieprzem, dobrze mieszamy wcierając przyprawy w boczek.

3 - Plastry boczku układamy na gorącej patelni, lekko natłuszczonej.

4 - Smażymy do zarumienienia się skwarek i do ich miękkości.

5 - Dodajemy zmiękczoną przez sól i zioła cebulę i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.

6 - Usmażone skwary nakładamy na talerz i konsumujemy z chlebem lub ziemniakami. Jak kto lubi.










Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz