Kolejna konserwa z szynki, bardzo smaczna, polecam :)
Surowiec:
szynka wieprzowa 1 kg
100 ml zimnej wody
czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
pieprz biały 1 mała łyżeczka
peklosól 18 g
woda z rozpuszczonymi 2 łyżeczkami żelatyny
4 słoiczki 350 ml
Wykonanie:
Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, mielimy przez sitko szarpak, lub sitko 12 mm. Połowę zmielonego mięsa, mielimy przez sitko 4 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy
peklosól, pieprz biały i czosnek. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki. Farsz musi być
bardzo kleisty. Wyrobiony farsz zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24
godzinach jeszcze kilka minut wyrabiamy farsz i napełniamy wyparzone słoiczki ścisło,
pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5 cm. Wlewamy na wierzch po 2-3 łyżki zimnej wody z rozpuszczoną żelatyną, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.
Pasteryzacja:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na
trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.
Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
Słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
Słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz