piątek, 12 maja 2017

Krupnik na wieprzowych ogonach, ogonówka.



Bardzo smaczna sycąca zupa ugotowana na wieprzowym ogonie, taki krupnik lub zupa ogonowa, jak komu pasuje :)


Składniki:

woda 1,5 litra
ziemniaki 2 szt.
ogon wieprzowy 1 szt.
włoszczyzna 3 łyżki
kasza jęczmienna 4 łyżki
por kawałek 10 cm
lubczyk
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
domowa kostka rosołowa 2 łyżka
sól
pieprz ziołowy
papryka czerwona słodka, mielona

Wykonanie:

Zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy do niej liście laurowe, ziele angielskie i wymoczony ogon wieprzowy, gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso w ogonie jest miękkie, wyjmujemy go na talerz i studzimy. Do garnka wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony por, włoszczyznę, domową kostkę rosołową i kaszę jęczmienną. Gotujemy do miękkości ziemniaków i kaszy. W między czasie obieramy mięso z ogona, kroimy drobno i dodajemy do gotującej się zupy. Dodajemy lubczyk, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut i zakańczamy gotowanie. Zupę nalewamy do talerzy i konsumujemy.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz