wtorek, 23 maja 2017

Zupa z kiszonych ogórków.



Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.


Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt
kiszone ogórki 4 szt.
pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków
2 średnie ziemniaki
1 marchew
natka pietruszki
natka kopru
ryż 3 łyżki
1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
2 litry wody
śmietana do zabielenia zupy
pieprz
sól

Wykonanie:

W 2 litrach wody gotujemy rosół z ćwiartek kurczaka, gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je, a do wywaru wkładamy ryż, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew i gotujemy do miękkości. Ćwiartki obieramy z mięsa, kroimy mięso na drobno i dodajemy do gotującego się wywaru z ziemniakami i marchwią. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki ogórki kiszone, z kwasem z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone natki pietruszki, kopru i łyżkę stołową domowej kostki rosołowej. Gdy starte ogórki będą miękkie dokładamy je do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę, około 5 minut gotujemy, żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz