sobota, 3 czerwca 2017

Sernik morelowy, na zimno.



Smaczny deser ze świeżymi owocami moreli.


Składniki:

galaretki o smaku brzoskwiniowym 2 szt.
galaretki o smaku cytrynowym 2 szt.
świeże morele wydrylowane
ser mielony z wiaderka
herbatniki

Tortownica 22 x 22 x 7 cm.

Wykonanie:

Spód tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników. Zagotowujemy pół litra wody,rozpuszczamy w niej 2 galaretki cytrynowe i studzimy. Gdy galaretki będą robić się gęste, dodajemy je do sera i dokładnie mieszamy do połączenia się galaretki z serem. Masę serową dzielimy na dwie części. Na jedną część masy serowej wyłożonej na herbatniki układamy połówki wymytych moreli, przykrywamy pozostałą częścią masy serowej, równamy. Wstawiamy formę do lodówki na godzinę, a w między czasie zaparzamy 2 galaretki brzoskwiniowe, studzimy. Gdy masa serowa w formie zgęstnieje na sztywno, wlewamy na wierzch gęstniejące galaretki brzoskwiniowe. Wstawiamy formę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić i konsumować.






Do masy serowej dodajemy zimną, gęstniejącą galaretkę cytrynową. Masę miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się sera z galaretką.

Na jedną część masy serowej wyłożonej na herbatniki układamy połówki wymytych moreli.

Przykrywamy pozostałą częścią masy serowej, równamy.















Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz